Kuliah Umum: Prof. Eric Brousseau
Kuliah Umum
“Institutions States Law  and Economic Development”

Prof. Eric Brousseau
(Director of EconomiX, University of Paris X)

Depok - Kamis (18/2), Fakultas Ekonomi Universitas Indonesia kembali mengadakan Kuliah Umum yang mendatangkan pembicara dari luar negeri yaitu Prancis. Kuliah Umun kali ini bertajuk ” Institutions States Law  and Economic Development” dan dibawakan oleh Prof. Eric Brousseau yang berasal dari EconomiX, Université de Paris X. Acara berlangsung di Auditorium Pascasarjana, Gedung Pascasarjana FEUI Lt.4, Kampus UI Depok.

Presentasi beliau berjudul “Constitutions, States, and Development”. Presentasi ini fokus kepada  Institutional change and process of development in a “post Washington consensus” era. Lalu dikembangkan dalam kerangka politico-economic order as a delegation contract between citizens and a “sovereign”. Dengan fokus presentasi yang telah dijelaskan, Prof. Eric memberikan model berupa process of liberalization of the constitutional pact as a step by step negotiation of extension of right.¬ Beliau juga menjelaskan kemajuan kebijakan yang terdiri dari institution building, paths of development and institutional profiles.

Kuliah umum berjalan menarik karena ada beberapa peserta yang bertanya mengenai pengaruh kebijakan pemerintah terhadap kemajuan Negara. Diakhir kuliah Dekan Fakultas Ekonomi Universitas Indonesia, Firmanzah, Ph. D., memberikan ungkapan terima kasih kepada Prof. Eric Brousseau yang telah memberikan kuliah sembari memberikan kenang-kenangan.
Biografi Prof. Eric Brousseau
Eric Brousseau is Professor of Economics at the University of Paris Ouest. He has been the Director of EconomiX, a joint Research Center between the CNRS and the University of Paris X, since June 2005.
His research agenda focus on the economics of institutions and on the economics of contracts, with two main applied fields: the economics of Intellectual Property Rights and the economics of the Internet and digital activities.

In matter of institutional economics, Eric Brousseau has been working extensively on the economic of multi-level governance, public vs. self-regulation, and on the dynamic of institutions. He published more than 80 papers in various academic journals and collective books. He authored a book on the economics of contracts (1993) and edited 16 collective books or journal issues.

In particular, he published recently with Nicolas Curien a book entitled “Internet and Digital Economics,” and (in cooperation with Jean-Michel Glachant) another book entitled “New Institutional Economics, a guidebook” (both at Cambridge University Press). He has been involved in researches for the French Government, the European Commission, the US National Science Foundation, the UN, and the OECD.